Wandelingen

Wandelen langs de Bisse vieux vlakbij Nendaz

Bisses worden duidelijk aangegevenWandelingen in de omgeving

Zwitserland heeft als Alpen land veel bergwandelingen te bieden. De omgeving van Crans Montana in Wallis, biedt meer dan 300km aan wandel gebied. De Zwitserse overheid heeft ervoor gezorgd dat de aanduiding van de bergwandellingen (en fietstochten) erg duidelijk is.
 
Ook de omgeving van Villars biedt mooie wandelingen voor iedereen. Zowel op de berg als in het dal.

Bekijk verschillende wandelingen van te voren (zie menu). In de chalets vindt u routebeschrijvingen voor veel verschillende wandelingen. Ook is er de mogelijkheid voor GPS wandelingen. Lees ook vooral hoe u zich goed voorbereidt op de wandeling.


Bisses worden duidelijk aangegevenBisse-wandelingen

Bisses zijn irrigatie kanalen in de bergen van Wallis die door de bewoners zijn gemaakt. De constructies waren bedoeld voor de irrigatie van weilanden om het nodige veevoer te verkrijgen, alsmede voor de irrigatie van wijngaarden. Het water wat door deze bisse stroomt is smeltwater of water uit bergmeren. Er zijn meer dan 450 bisses bekend in Wallis, varierend van 500 meter lang tot 10 km lang. Sommige van deze werken zijn spectaculair en overspannen duizelingwekkende rostwanden.Wandelen langs een bisse door de weide De meeste van deze bisses bevinden zich in de omgeving van Montana en Sierre.

Geschiedenis van de Bisse
Bisses zijn echte historische monumenten die deel uitmaken van het Walliser landschap sinds de 14e eeuw. Deze irrigatiekanalen (bisses / suonen) zijn getuige van een epos van het economische en sociale leven van het kanton.
Men weet niet veel over de origine van de Bisses. Het meest waarschijnlijke is dat de primitieve mensen van Wallis slootjes begonnen te graven om water naar de weide brengen. In de loop der eeuwen is de techniek van irrigatiekanalen ontwikkeld. De oudste ontdekte bisses dateren uit de 12e eeuw.
De techniek van irrigatiekanalen is gegroeid tussen de dertiende en vijftiende eeuw als gevolg van een periode van de wereldwijde klimaatverandering. De geschiedenis van elk individu Bisse is beter bekend en vanaf de vijftiende eeuw zijn er veel documenten die ons  historische details vertellen.

De Bisse du Tsittoret route gaat onder een waterval langsSchitterende wandelingen
Veel Bisses zijn hersteld en door hun unieke locatie en stroming bieden zij schitterende wandelmogelijkheden met schitterende panorama's. Door bossen, weilanden, wijngaarden, langs watervallen en in een enkel geval langs steile rostwanden. De bisses bieden een unieke ervaring en een bijzondere manier om de schoonheid van de Walliser Alpen te ontdekken. 
Speciaal voor u hebben wij enkele Bisses wandelingen verzameld (zie menu) en in de chalets zijn gedetailleerde routebeschrijvingen voor wandelingen langs bisses. 
Onder aan de pagina vindt u enkele panorama foto's waarop enkele bisses zijn aangegeven. 

Bisses, historie en nu

Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Sierre en Montana

Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Sierre en Montana

Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Lens en Montana
Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Lens en Montana

Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Lac Tseuzier
Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Lac Tseuzier

Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Saviese
Panorama van het Rhônedal met overzicht bisses in de omgeving van Saviese

Bel 24/7
070 347 23 23